maanantai 29. kesäkuuta 2009

Rengaspaitaa minineuleena

Ritarille pitäisi saada rengaspaita - myös housut, sukat ja lapaset. Onneksi urakassa auttaa jo aiemmin mainostettu kirja "Medieval and Tudor needlecraft". Siinä on nimittäin jonkun taiturin neulomalla tekemä haarniska. Itse törmäsin haarniskaan netissä surffaillessani jo aiemmin ja ilokseni löysin ohjeen sitten tuosta kirjasta.

Ihan samaan tapaan en ajatellut haarniskaa rakennella vaan ritarin puku tulee olemaan vähän oma sovellus ja yksinkertaistus kirjassa annetusta ohjeesta. Tässä vähän kuvaa neuleesta ja ohjesivusta myös.


Ohjeen toteutusta hankaloittaa hitusen puuttuvat kaaviokuvat, joita neuleohjeisiin yleensä liittyy. Tässä niistä ei ole. Jouduin lukemaan ohjeen useaan kertaan ennen kuin tajusin miten se on tehty.

Puikot neuleessa ovat jotain ykkösen luokkaa tai pienemmät. Doloresista ne on tilattu, mutta en enää muista kokoa, sillä noihin pieniin puikkoihinhan ei kokomerkintöjä ole laitettu. Lankana on Madeira Metallic Yarn, jota on käytetty myös kirjan ohjeessa. Tilasin langan Englannista WillowFabrics-nettikaupasta.

Tämä haarniskaprojekti takuulla kestää jonkun aikaa, sillä lanka on saman vahvuista kuin kirjontalankojen yksi säie. Ja valitettavasti pakattu myös siten, että neljä säiettä yhteen. Ennen neulomista joudun siis pätkimään langan ja erottelemaan säikeet sekä kerimään ne johonkin naulomista varten. Hohhoijaa (mummoni olisi sanonut, että "otitko pirulta urakan?")...

Jostain olisi voinut löytyä puolaversiona samantyyppistä lankaa, mutta en jaksanut silloin etsiä. Toivottavasti jonain kauniina päivänä rengaspaidasta on jonkinlainen versio esittelyvalmiina. Mutta olkaa kärsivällisiä.

Here is the knitting for the knight's armour. It is quite slow job..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti