maanantai 6. heinäkuuta 2009

Puvustusta vaihteeksi

Piiitkästä aikaa aloin sitten räätäliksi ja tekemään leninkiä koossa 1:24. Veikkaan, että tämän projektin jälkeen vaatteiden teko 1:12 mittakaavassa tuntuu melko helpolta...

Kankaanksi valitsin ohuen puuvillan, jonka olen ostanut jostain tilkkutyökankaiden löytökorista. Oi sopivan pienet kuviot jopa tähän mittakaavaan. Toinen etu tuossa puuvillassa on ainakin omien kokemusten mukaan se, että se pysyy Fray Staylla kohtuullisen hyvin kasassa reunoista toisin kuin jotkut silkki/satiinikankaat, joita olen sillä käsitellyt. Puuvillan huono puoli on sitten se, ettei se tosiaan laskeudu yhtään tippaa - ainakaan tässä mittakaavassa. Kaikki rypyt pukuun on tehty kastelemalla, rutistamalla ja silittämällä päältä.

Tässä kuva puvusta.

Here is picture of the 1:24 scale dress I have made. The instructions are from Sue Atkinsons' book "Making and Dressing Dolls house Dolls". I reduced the patterns so that they are suitable for a doll in sccale 1:24. The fabric is pure cotton.


Puku on ommeltu ja liimattu nuken päälle, eikä sitä takuulla saa pois kuin kappaleina. Yleensä yritän tehdä vaatteista sellaisia, että ne saa vain yhden sauman purkamalla pois, jos haluaa. Mutta nyt en viitsinyt yrittää.

Kankaassa on pieniä vaaleamman punaisia kukkakuvioita. Helman pitsi on rypytetty tällä. En tiedä kapistuksen (pleater) suomenkielistä nimeä, mutta sehän on sellainen kumimatto, jossa on pieniä syvennyksiä, joiden avulla kankaan saa vekitettyä. Hameessa on kaksi kerrosta, alushame ja päällyshame, lisäksi tuo jakun alaosa, joka on itseasiassa sekin tehty kuten hame. Puvun ohje on Sue Atkinsonin kirjasta "Making & Dressing Dolls house dolls" nimeltään Walking dress, jonka kaavoja olen silmämääräisesti pienentänyt puolella (ei kopiokonetta käytössä).

Tässä puku sivusta nähtynä.

Reunojen picot-nauhat olen liimannut ja pistellyt muutamalla pistolla kiinni sieltä täältä. Helmojen alareunat huolittelin silitettävällä päärmäysnauhalla, mutta muut reunat on vain käsitelty Fray Staylla.

Vielä yksi kuva puvusta takaa.



Alkuperäisen ohjeen mukaan pukuun kuuluu vielä hattu ja päivänvarjo, sillä se on ilmeisesti tarkoitettu ulkoiluun. Katsotaan saanko nekin tehdyksi. Tähän pukuun minulla meni käytännössä kaikki liikenevä aika tänään, siis useampia tunteja. Tosin, siinä välissä piti käydä kaupassa, kuskata uimakoululaista ja laittaa ruokaa...

3 kommenttia:

  1. Wau! Onpas hieno neiti! Mun sormet ei kyllä taivu noin pieneen kokoo...

    VastaaPoista
  2. Oi, onpas tosi suloinen pikkurouva! Hienosti hoituu sinulta niin meikkaajan, kampaajan kuin räätälin hommat 1:24-koossa, sopusuhtainen ja kaunis nukke.

    VastaaPoista
  3. Kiitos ja kumarrus! Täytyy sanoa, että sormet tuntuu kyllä grillimakkaroilta välillä noin pienien osien kanssa. Onneksi liimaa voi käyttää surutta ja sillä saa jo aika monta ongelmaa hoidettua :-)

    VastaaPoista